Nieuwsartikel

Kunstraad thuis in WOW

Felix Rottenberg en Jurgen Bey hebben zondag 15 januari van WOW in Amsterdam-West een ‘artist in residency voor onbepaalde tijd’ gekregen. De broedplaats en hostel WOW is gevestigd in een voormalige HTS in de Kolenkitbuurt. Om de hoek zijn ook het platform Zina van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhoff en AGA  Lab (voorheen Amsterdams Grafisch Atelier) gevestigd. Het gebaar heeft een symbolische lading, Rottenberg en Bey zullen uiteraard geen plekken innemen die voor jonge kunstenaars bestemd zijn. 

wow

Lang voordat Rottenberg voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad werd deed hij als journalist en documentairemaker sociologisch onderzoek in de wijk. Aan de hand van een paar videofragmenten vertelde hij de aanwezigen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst over de geschiedenis van de Kolenkitbuurt die als onderdeel van het Amsterdams Uitbreidingsplan is gebouwd op basis van de filosofie van de Amsterdamse architect Cornelis van Eesteren. Rottenberg: ‘Zijn strokenbouw, afgewisseld met open ruimtes voor plantsoenen en speelweides, was vermaard in Europa. Hij had er zelf over gesproken op een conferentie in Frankfurt en uitgelegd dat de stroken gezien konden worden als lijnen van een notenbalk waarop hij zijn muziek componeerde.’

Rond het millennium verkeerde Rottenberg regelmatig in de buurt om voor de NPS (tegenwoordig NTR) een serie van drie documentaires te maken getiteld De Akbarstraat. De buurt was destijds behoorlijk verpauperd en er waren sociale problemen tussen de grote groep immigranten en de oorspronkelijke bewoners. Rottenberg liet een fragment zien waarin twee Marokkaanse jongetjes van tien vertelden over hun ervaring op de Koranschool. Hij vroeg zich af hoe het nu 15 jaar later met ze zou gaan en kondigde in WOW aan dat hij van plan is een vervolg te geven aan zijn televisieprogramma’s over de Kolenkitbuurt.

Bestuurslid van de AKr, Jurgen Bey, cureerde eind vorig jaar de expositie Lees hier meer over de expositie ONZIJN in WOW ONZIJN in WOW, die na de nieuwjaarsbijeenkomst op 15 januari met twee performances werd afgesloten. Ook hij toonde zich bereid een vervolg te geven aan zijn activiteiten in WOW. Voor de kunstraad strookt de betrokkenheid van twee bestuursleden bij WOW goed met de inzet uit het advies Zo mooi anders. Advies ter voorbereiding van het Amsterdamse Kunstenplan 2017 – 2020. Zo mooi anders. Hierin toonde de kunstraad zich een groot pleitbezorger van meer kunst in de wijken.