Activiteiten

De Amsterdamse Kunstraad adviseert gevraagd en ongevraagd over alles wat te maken heeft met kunst en cultuur in de stad. Circa veertig commissieleden monitoren het artistieke aanbod in de stad, daar naast beschikt de kunstraad over een grote kring van vakmensen die op ad hoc basis een inhoudelijke bijdrage leveren. De kunstraad staat open voor de visie van het culturele veld en van individuele kunstenaars en makers. Integraliteit van het cultuurbeleid is een belangrijk streven van de kunstraad. De samenhang binnen disciplines is een aandachtspunt, evenals de spreiding van kunst en cultuur over de stad en in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en de afstemming van beleid tussen de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid.

 • Vergadering Bestuur AKr

  Kloveniersburgwal 47, Amsterdam
  -
 • Vergadering Bestuur AKr

  Vergadering Bestuur AKr
  -
 • Vergadering Bestuur AKr

  Kloveniersburgwal 47, Amsterdam
  -
 • Vergadering Bestuur AKr

  Kloveniersburgwal 47, Amsterdam
  -
 • Vergadering Bestuur AKr

  Kloveniersburgwal 47, Amsterdam
  -

A-BIS

Tot een van de taken behoort de advisering ter voorbereiding van het kunstenplan. De kunstraad beoordeelt de plannen die zijn ingediend voor de Amsterdamse Basisinfrastructuur (A-Bis), Dit oordeel behelst de artistiek-inhoudelijke kwaliteiten, het ondernemerschap, het publieksbereik en het belang voor de stad. De kunstraad nodigt internationale experts uit een mening te formuleren over aanvragen met een sterk internationaal karakter. Daarnaast organiseert de kunstraad hoor en wederhoor met het veld. Indien nodig voert de kunstraad een tussentijdse evaluatie uit naar het functioneren van een of meer instellingen in de A-Bis. Om de ketenverantwoordelijkheid van de aanvragers op waarde te kunnen schatten, ontwikkelt de AKr een integrale visie op de gehele sector. De samenhang tussen A-Bis en fondsinstellingen is hierbij een aandachtspunt.

 

Regionaal

De Amsterdamse Kunstraad vindt dat het cultuurbeleid ten goede moet komen aan alle inwoners van de stad. Cultuureducatie is een belangrijk thema, evenals de beschikbaarheid van gesubsidieerde cultuur in alle stadsdelen.
Amsterdam onderscheidt zich door een uitgebreid atelier- en broedplaatsen beleid. Kunstenaars kunnen kleur aanbrengen in woonwijken en transitiegebieden een nieuw aanzien geven.
Culturele iconen buiten het centrum kunnen bijdragen aan een spreiding van bezoekersstromen over de stad en in de regio.

 

Klik op een regio om een selectie aan regionale projecten te bekijken.

West

 • Westerpark

  Wie west zegt denkt aan het Westerpark waar door het hele jaar heen talloze festivals en optredens plaatsvinden.
  Vele culturele instellingen maken gebruik van de voorzieningen in het Westerpark, het Holland Festival, Cinekid en Unseen om maar een paar voorbeelden te noemen.