Nieuwsartikel

Kunstraad schrijft wethouder over huurverhogingen Tolhuistuin

Aan de vooravond van het ‘Wiekent’ weekend van 29 en 30 september in de Tolhuistuin heeft de kunstraad een brief geschreven over de onzekere situatie waarin de huurders van de Tolhuistuin verkeren aan de verantwoordelijke wethouder Rutger Groot Wassink.

Tolhuistuin_foto-4_-©-Bart-heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

Wethouder Groot Wassink heeft het dossier Tolhuistuin overgenomen van wethouder Meliani die zowel cultuur als gemeentelijk vastgoed in portefeuille heeft, omdat zij tot voor kort directeur was van Stichting Tolhuistuin.

Framer Framed, de presentatie-instelling die subsidie ontvangt uit de landelijke BIS en van het AFK, heeft op 5 september ingesproken in de gemeenteraad over de naderende stijging van de huren. Deze huurverhoging treft een groot aantal relatief kleine, spraakmakende culturele instellingen die moeten werken met een beperkt budget.

De kunstraad vindt het niet terecht dat de gemeente, die de gestegen waarde van de locatie incasseert, ook nog een rekening neerlegt bij de culturele huurders. Bij een huurstijging moeten de subsidies meegroeien, betoogt de kunstraad. Het is voor de hele cultuursector van belang dat de overgang van een culturele beleidshuur naar een kostprijsdekkende huur budgettair neutraal verloopt, voor de sector in zijn geheel en voor ieder vastgoedobject afzonderlijk.