Alida Dors

Alida Dors (1977, Amsterdam) ontwikkelde zich na haar studie Fiscale Economie (1999) als danseres in de hiphop en breakdance scene. Zij toerde met (internationale) artiesten zoals Eternal en ontwikkelde haar eigen stijl, waarin zij ook les begon te geven. Zij danste in de underground scene alsook in het commerciƫle circuit en was danseres bij verschillende gezelschappen waaronder bij ISH Dance Collective. In 2004 richtte ze in Amsterdam samen met Bryan Druiventak hiphop-school Solid Ground Movement op.
In de jaren daarna ontwikkelde Alida Dors zich tot choreografe. Haar werk bleef niet onopgemerkt: Alida kreeg een internationale beurs van de VandenEnde Foundation en later van Fonds Podiumkunsten. Ze werd als maker ondersteund door o.a. Lantaren-Venster, Het Lab/Utrecht, Dansateliers, productiehuis MC/Amsterdam en Korzo/DenHaag.
In 2011 studeerde zij af als socioloog (UVA) en startte zij haar eigen dansgezelschap BackBone. BackBone is inmiddels een niet weg te denken speler in het kunstenveld. Het leiderschap van Alida Dors speelt daarin een belangrijke rol; zij is een van de weinige vrouwelijke mid-career dansmakers, die in haar werk aannames over kleur en bi-culturele afkomst durft te tonen en benoemen.
Alida is sinds 2015 als maker verbonden aan Productiehuis Rotterdam en sinds de fusie aan Theater Rotterdam. In het voorjaar van 2020 is zij gestart als de nieuwe artistiek leider, en geeft sindsdien vorm aan de artistieke koers van het TR makers huis.