Aankondiging bijeenkomst over de indexatie van cultuursubsidie
Verantwoord ondernemerschap is een belangrijk issue in de Amsterdamse cultuursector. Door een gezamenlijke inspanning van werkgevers en werknemers kan Amsterdam op topniveau concurreren met toonaangevende culturele instellingen in het buitenland. Dit gebeurt, waar het gaat om orkesten, balletten en grote musea, met minder budget dan in vergelijkbare landen. De kracht van de Amsterdamse sector is dat er met relatief weinig middelen uitzonderlijke kunst wordt getoond.
In 2013 is bij wijze van crisismaatregel besloten dat de cultuursubsidie niet meegroeit met de loon- en prijsontwikkeling. Deze maatregel is nog steeds van kracht, terwijl de financiële crisis voorbij is en de kosten waar de instellingen mee te maken hebben wel doorstijgen. Personeelskosten, vastgoedlasten, kosten voor decor, materiaal, marketing, alles is duurder geworden. Gaat de gemeente deze weeffout herstellen, of moeten de instellingen dan maar niet de cao volgen?
De kunstraad organiseert op 19 september om 17.00 uur een bijeenkomst ten behoeve van de gemeenteraadsleden waar 5 cultuurmanagers uitleggen wat het voor hen betekent, dat de gemeente de cultuursubsidies niet indexeert. De bijeenkomst waar de woordvoerders Cultuur en de woordvoerders Financiën en de pers voor zijn uitgenodigd vindt plaats in de Mijksenaarzaal (Stadhuis/Muziektheater) en zal ongeveer een uur duren.
Programma:
17.00 uur Welkom door de voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad (AKr), Felix Rottenberg
17.05 uur Korte presentatie van algemeen secretaris van de AKr, Guikje Roethof, over de omvang van het probleem
17.15 uur Annet Lekkerkerker, voorzitter van het overleg Amsterdam Culturele Instellingen (ACI) en directeur van het Holland Festival
17.25 uur Jan Raes en David Bazen, algemeen directeur en zakelijk directeur van het Koninklijk Concertgebouw Orkest
17.35 uur Andreas Fleischmann, directeur Theater de Meevaart
17.45 uur Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet
17.55 uur Slotwoord Felix Rottenberg.