Nieuwsartikel

Verkenning 2022

Elke vier jaar maakt de Amsterdamse Kunstraad op verzoek van de gemeente een verkenning van het ‘culturele landschap’ in Amsterdam. De Verkenning 2022 is een verkenning van de sector als geheel, met ontwikkelingen, uitdagingen (noodkreten) en kansen die de disciplines overstijgen: de positie van makers, het vestigingsklimaat, diversiteit en inclusie, financiën, personeel, programma en publiek. 

De Verkenning 2022 is te beluisteren en te lezen op verkenning.kunstraad.nl

 

Makers krijgen in Amsterdam letterlijk en figuurlijk steeds minder plek, terwijl ze de basis zijn van de culturele sector. Doordat het leven in Amsterdam voor veel (beginnende) kunstenaars en artiesten in rap tempo onbetaalbaar wordt, verlaat talent de stad. Het is met deze beroepspraktijk haast onmogelijk om nog in levensonderhoud te voorzien, steeds meer makers hebben er een tweede baan naast. Daarbij zijn er te weinig plekken waar midcareer makers – tussen opkomend en gearriveerd – kunnen doorstromen en doorgroeien en te weinig plekken waar onafhankelijke makers kunnen presenteren. 

 

De gevolgen van de coronapandemie drukken nog altijd zwaar op de sector. Het publiek weet zijn weg naar de zalen maar met mate te vinden en kiest vaker voor de ‘bekende namen’. Hierdoor is er minder ruimte voor innovatie en experiment, wat verarming van het aanbod tot gevolg heeft. Daarbij is ook in de culturele sector het personeelstekort groot, en de gevolgen van inflatie en verhoogde energielasten enorm.  

 

Voor de korte termijn zijn instellingen en makers genoodzaakt keuzes te maken, soms kan er simpelweg minder worden gedaan. Voor de langere termijn moeten instellingen kritisch zijn op hun manier van werken. De effecten van de verschillende crises zullen de culturele sector voorlopig in hun greep houden. De vraag is wat blijvend is en wat niet.  

 

De kunstraad adviseert onder meer een breed publieksonderzoek om inzicht te krijgen in de (veranderende) behoeftes en voorkeuren van het (potentiële) publiek. 

 

Lees hier de Verkenning 2022

Bekijk hier de Aanbiedingsbrief_Verkenning 2022