Nieuwsartikel

Advies: Uitvoeringskader Kunst in de openbare ruimte

De Amsterdamse Kunstraad is gevraagd om te adviseren over het Uitvoeringskader kunst in de openbare ruimte, dat is opgesteld naar aanleiding van het initatiefvoorstel getiteld ‘stadscurator Amsterdam’.

GroenLinks diende dit voorstel in op 27 juni 2016, om kunst in de openbare ruimte een nieuwe impuls te geven en een oplossing te bieden voor het versnipperde beleid. Op 13 juli 2017 heeft de gemeente vervolgens de conferentie Buitenkunst en stadscurator georganiseerd, waar kunstenaars, ambtenaren van onder meer de stadsdelen, kunstexperts en vertegenwoordigers van beeldende kunstinstellingen hebben gesproken over het onderwerp. De inbreng van de deelnemers is verwerkt in een Uitvoeringskader kunst in de openbare ruimte.

De kunstraad is enthousiast over het idee van een stadscuratorium, ziet kansen om de zichtbaarheid van kunst en cultuur in de stad te vergroten en om nieuwe kunstprojecten te initiëren. Maar de AKr signaleert ook knelpunten en doet daarom een aantal aanbevelingen, met name op het gebied van de onafhankelijkheid van zowel het stadscuratorium als de uitvoeringsbegeleiding.

 

Het advies is hier te lezen