Nieuwsartikel

Samenwerking tussen OBA en de NY Public Library

Trefwoorden

Op mijn verplichte snoepreisje ben ik deze week de openbare bibliotheek binnengewandeld. Omdat ik een uurtje over had, heb ik daar in de leeszaal van de ‘ancient newspapers’ wat historische exemplaren bestudeerd op microfiche. De bibliotheek van New York voldoet in alle opzichten aan het stereotiep van Amerikaanse overheidsinstellingen. Er liggen oude tapijten op de vloer, er is in jaren geen onderhoud uitgevoerd, elke zaal draagt de naam van een welgestelde familie en het personeel oogt als ‘moeilijk te bemiddelen’ op de echte arbeidsmarkt. Ze zijn wel heel vriendelijk. Een man met een grijze baard en een uilenbril helpt mij op weg. Dat wil zeggen dat we eerst door een vrij moeizame procedure moeten om mij lid te maken van de New York Library, want zonder lidmaatschapsnummer kan hij mij niet inplannen voor het gebruik van de machine.
Het is deze cultuur die voor vertraging zorgt bij de modernisering/digitalisering van het papieren erfgoed. Op de openingsborrel in de bar van het CitizenM Hotel met uitzicht op de wolkenkrabbers (zie foto) word ik door Waag-directeur Marleen Stikker voorgesteld aan een voormalig medewerker van de Waag die nu voor de public library werkt. Hij vertelt me dat het een zeer moeizaam proces is. Het gebouw is gigantisch, bij vlagen zeer fraai, maar ook pontificaal en hier en daar potsierlijk. In zijn huidige staat elk geval geen logische thuisbasis voor de Mark Zuckerberg generatie.
De Nederlandse architecte Francine Houben van Mecanoo architecten in Delft heeft de eervolle opdracht verworven dit Beaux Arts-gebouw te moderniseren en een doorgang te maken naar de nevenvestiging aan de overkant van Fifth Avenue, waarschijnlijk omdat zij de bibliotheek van Birmingham zo prachtig gerenoveerd heeft. Met dit prestigieuze project is 300 miljoen gemoeid, dus het past uitstekend in het rijtje succesvolle, culturele samenwerking.
In de bar van CitizenM wordt Houben door de directeur van de Amsterdamse OBA, Martin Berendse, voorgesteld aan wethouder Ollongren. Dat is wel zo handig, want de twee zien elkaar de volgende morgen bij een officiële bijeenkomst in de bibliotheek met de deputy major van New York City Alicia Glen om een paar samenwerkingsprojecten tussen de OBA en de Public Library New York te bezegelen. ‘Het was een fantastische meeting,’ zegt Berendse achteraf. Nog deze week zal hij op de website van de OBA de samenwerking bekend maken.