Over de oogst van de cultuurmissie
Wethouder Kajsa Ollongren is in het college van b & w met cultuur en economie belast, zodat de missie in New York een culture & trade mission is. Al op woensdagmiddag – direct na aankomst – wordt via Twitter het eerste succes wereldkundig gemaakt. B. Amsterdam, het bedrijf dat bedrijven helpt een bedrijf te worden, opent een filiaal in Brooklyn. Startups die de sprong over de oceaan maken zijn soms wel 7 maanden kwijt met het oprichten van een vestiging, vanwege de vele juridische eisen waar Amerikaanse ondernemers aan moeten voldoen. B. Amsterdam wil hen helpen die termijn terug te brengen en ook de kosten van gemiddeld 70.000 euro kunnen omlaag. De samenwerking wordt beklonken op het dak van een pand in Brooklyn door locoburgemeester Alicia Glenn van New York en onze eigen locoburgemeester, Kajsa Ollongren.
De klik tussen deze twee vrouwen is volgens veel deelnemers een van de belangrijkste succesfactoren voor deze cultuur- en handelsmissie. Tijdens de ontvangst die door Amsterdam Marketing is georganiseerd in het prestigieuze Lincoln Centre houden zij allebei een wervend betoog en slaat de vonk makkelijk op de zaal over. Het bereik van deze missie is zeer breed en strekt zich uit tussen city-promotion en innovatie enerzijds en kunst, geschiedenis en cultuureducatie aan de andere kant. Naast het hoofdprogramma voor de officiële delegatie, zijn er werkbezoeken voor verschillende disciplines en sectoren naast discussies waar iedereen aan mee kan doen. Daar bovenop zoeken alle instellingsdirecteuren zelf contact met hun meest logische gesprekspartner. ‘Ah, you are the first of the Dutch invasion,’ kreeg ik aan het begin van de week in het Brooklyn Museum te horen. Met meer dan 100 deelnemers van 60 instellingen maakt Amsterdam een statement in NYC dat meer is dan de optelsom van de ondertekende samenwerkingsovereenkomsten.
De veelheid aan reeds bestaande contacten draagt bij aan het succes van de reis. Ter afsluiting van een discussie over cultuureducatie op het stadhuis van New York City zegt wethouder Ollongren: ‘Het leuke aan deze culturele handelsmissie is dat er veel dingen gebeuren die we niet hadden voorzien.’ Dat klopt, in de marge van het officiële programma worden door de Amsterdamse cultuurmanagers tal van afspraken gemaakt waar de gemeente niet de hand in heeft gehad. Een kleine greep: Els van der Plas, directeur van Nationale Opera & Ballet heeft overlegd haar collega van de Metropolitan Opera (jaarbudget ongeveer 350 miljoen dollar per jaar). Ze doen al coproducties samen en hebben gesproken over nieuwe projecten. Michiel Huyser, directeur Scheepvaartmuseum, was te gast in de New York Yacht Club en haalde er (Nederlandse) sponsors binnen. Annet Lekkerkerker van het Holland Festival bezocht 2 voorstellingen van het Public Theatre, waarvan 1 op locatie. De opzet van deze ‘mobile unit’ vond zij erg inspirerend. Waag Society werkt samen met EYEBEAM, Adelheid Rozen met Ann’s Warehouse, et cetera.
Tom Finkelpearl, de commissioner van het NYC Department of Cultural Affairs, is lovend over het Nederlandse cultuurbeleid. ‘Het Amerikaanse model is publiek/privaat, Dat model kan ik niet aanbevelen.’ De kracht van de Amsterdamse cultuursector stoelt op de omvang van de subsidie, stelt Finkelpearl. ‘Amsterdam een stad met 800.000 inwoners heeft jaarlijks 150 miljoen euro te besteden, New York, 8,4 miljoen inwoners, trekt jaarlijks 320 miljoen dollar uit voor de cultuur. Dat zou dus anderhalf miljard moeten zijn om met jullie in de pas te lopen.’ De robuuste overheidsondersteuning van onze cultuursector is voor de Amerikanen ongetwijfeld een bijkomend motief om met de Nederlandse instellingen in zee te gaan. Kajsa Ollongren kon toezien op meerdere contractondertekeningen. Na de lancering van de New Yorkse B. Amsterdam, was zij bij de bezegeling van een samenwerking tussen de Openbare Bibliotheken, tussen het Stadsarchief en de Morgan Library, tussen FOAM en Red Hook Labs, tussen Art Amsterdam en NYFA Current, en tussen de Parade en Governors Island.