Nieuwsartikel

#AMSinNYC

Trefwoorden

De gretigheid van culturele managers om mee te gaan met de Cultuurmissie naar New York van D66-wethouder Kajsa Ollongren heeft iedereen verbaasd. Waarschijnlijk had ze zelf ook niet gedacht dat er zo veel animo zou zijn. In mijn hotel vlakbij Times Square lees ik op de website van Het Parool dat minister Bussemaker (PvdA)  heeft overwogen ook mee te gaan, nu er zo veel nationale culturele instellingen deelnemen.  Mijn vermoeden is dat ze dit geen moment serieus heeft overwogen maar wel tandenknarsend toeziet, hoe iedereen die er toe doet in de cultuur zich aansluit bij een missie die door een wethouder geleid wordt.

Voor veel grote instellingen, zoals het Van Gogh Museum, EYE Filmmuseum, het Scheepvaartmuseum, Nationale Opera & Ballet en Holland Festival is de rijksoverheid de belangrijkste subsidiënt, niet de gemeente Amsterdam die niets of slechts een gedeelte van de instelling bekostigt. En wat doen het Frans Halsmuseum, het Internationaal Filmfestival Rotterdam en het Nederlands Dans Theater in dit gezelschap, instellingen die helemaal geen link hebben met het Amsterdamse?

De omvang van het gezelschap is verklaarbaar door de gekozen werkwijze. Net als bij handelsmissies stond deelname open voor iedereen in de culturele sector die dit mee wilde maken. Het programma is vervolgens op de recepties en vier ontvangsten na niet voor iedereen toegankelijk. Deelnemers worden geacht hun eigen gesprekspartners in New York te bezoeken, waarbij de stad Amsterdam zijn best doet deuren te open.

Er zijn al tal van culturele samenwerkingen tussen Nederland en New York. Niet in de laatste plaats omdat New York een van de steden is met een cultureel attaché die werkt voor de minister van OCW en de minister van Buitenlandse Zaken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Nederlands succes in New York vooral aan onze daadkrachtige cultuurmanagers te danken is en aan de bemiddeling van rijksambtenaren en Dutchculture (vroeger onder meer bekend als Sica). Door deze missie wordt dit succes zichtbaar gemaakt. Wat de minister steekt is dat D66-wethouder Ollongren hier op meelift. En zo werpen de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 hun schaduw vooruit over de Hudson en op Broadway.